Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Announcements of all software releases for Excito products
carl
Posts: 474
Joined: 07 May 2008, 04:41

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by carl » 11 Feb 2010, 06:55

Puma wrote:Carl,

Will synchronizing with horder - Thunderbird (lightning) work with this update??
Can we publish to horde? Kronolith with for example thunderbird with lightning.

Puma
We have made it working, and horde in claire does work; Though we havn't been able to release it into marielle yes due to limited time for full testing (wLAN takes most of our time at the moment).


When will horde in claire work?

Puma
It's up in the upcoming 1.3 release due in a couple of weeks
This is working now yes.
/Carl Fürstenberg, Excito Software Developer
http://www.excito.com
support@excito.com

dan13l
Posts: 50
Joined: 20 Apr 2007, 20:30

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by dan13l » 11 Feb 2010, 06:58

I've managed to update. I ran it from the console and had a little problem getting Horde to update (I kept being prompted for a database update that didn't work).

Because Horde hadn't update, Bubba front and back end couldn't update.

Eventually I said "no" to the database update for Horde (I don't use it) and things finished off nicely. I've now got access to my SAMBA shares again.

I must say, things do feel much faster when browsing Samba shares on Windows and Mac machines.

citro
Posts: 7
Joined: 19 Oct 2009, 11:33

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by citro » 11 Feb 2010, 12:51

pa wrote:Citro, does the web-UI show the correct versions of all packages?
1.3.0?

Do you mean that you are not able to reach it in Internet Explorer or by "\\bubba"?

/PA

its the \\bubba\ that doesnt work. My printer doesnt work either so I guess there is a samba-problem?

RandomUsername
Posts: 904
Joined: 09 Oct 2009, 18:49

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by RandomUsername » 11 Feb 2010, 14:38

Hey all,

I didn't have any problems upgrading but once I'd rebooted I noticed the mysqld process was using 100% CPU. I let it carry on for a few hours with no change so I restarted the daemon. It was fine after that. You might all want to check your own servers.

Darren.

citro
Posts: 7
Joined: 19 Oct 2009, 11:33

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by citro » 11 Feb 2010, 15:13

citro wrote:
pa wrote:Citro, does the web-UI show the correct versions of all packages?
1.3.0?

Do you mean that you are not able to reach it in Internet Explorer or by "\\bubba"?

/PA

its the \\bubba\ that doesnt work. My printer doesnt work either so I guess there is a samba-problem?

Ok I found out that if I execute /etc/init.d/samba restart ,as root it works, but only until next restart.

pa
Posts: 308
Joined: 06 Dec 2006, 04:38
Location: Sweden
Contact:

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by pa » 12 Feb 2010, 01:24

Citro, can you give us the output of

ls -l /etc/dhcp3/dhclient-exit-hooks.d/

/PA

pcrene
Posts: 305
Joined: 17 May 2008, 15:49

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by pcrene » 12 Feb 2010, 07:03

Hello All,

Before i update, are there people where the update went without any trouble?

Rene
B3 1T + B-Stor 2T, B2 1T as backup
40 users active....
Opensat4all.Com

pa
Posts: 308
Joined: 06 Dec 2006, 04:38
Location: Sweden
Contact:

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by pa » 12 Feb 2010, 07:21

There should be plenty to tell from our serverside logs.

But if you want to be on the safe side, make sure admin can access on the WAN interface (change the password though), and to have a user that has ssh access (and not ssh blocked in the firewall).
All "magic" that has been done in this upgrade concerns the LAN interface, not WAN.

/PA

jonte
Posts: 65
Joined: 05 Nov 2008, 11:52

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by jonte » 12 Feb 2010, 07:51

I also got an error while updating via the web-interface.
I then restarted the B2 and did a dist-upgrade and found four not fully installed packages.

Got a question in an "Configuring bubba-horde" interface whether I wanted to use dbconfig-common to perform upgrade on database for bubba-horde. I chose yes and got the following bad result

Code: Select all

Setting up bubba-horde (3.3.5ex3) ...
dbconfig-common: writing config to /etc/dbconfig-common/bubba-horde.conf
Replacing config file /etc/horde/debian-db.php with new version
creating database backup in /var/cache/dbconfig-common/backups/bubba-horde_0.0.58.mysql.
applying upgrade sql for 0.0.58 -> 1.0.
error encountered processing /usr/share/dbconfig-common/data/bubba-horde/upgrade/mysql/1.0:
mysql said: ERROR 1146 (42S02) at line 1: Table 'horde.horde_signups' doesn't exist
dbconfig-common: bubba-horde configure: retrying.
dbconfig-common: writing config to /etc/dbconfig-common/bubba-horde.conf
Replacing config file /etc/horde/debian-db.php with new version
creating database backup in /var/cache/dbconfig-common/backups/bubba-horde_0.0.58.mysql.
dpkg: error processing bubba-horde (--configure):
 subprocess post-installation script returned error exit status 1
dpkg: dependency problems prevent configuration of bubba-backend:
 bubba-backend depends on bubba-horde; however:
  Package bubba-horde is not configured yet.
dpkg: error processing bubba-backend (--configure):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of bubba-frontend:
 bubba-frontend depends on bubba-backend (>= 1.0.19); however:
  Package bubba-backend is not configured yet.
dpkg: error processing bubba-frontend (--configure):
 dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of bubba:
 bubba depends on bubba-backend; however:
  Package bubba-backend is not configured yet.
 bubba depends on bubba-frontend; however:
  Package bubba-frontend is not configured yet.
dpkg: error processing bubba (--configure):
 dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
 bubba-horde
 bubba-backend
 bubba-frontend
 bubba
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Then I tried another dist-upgrade, but chose no to the dbconfig-common question, which got the operation to finish installing the remaining packages. I don't know if Horde is functioning since I don't use it. But samba and apache is working without problems (samba copy speed up approx 3 mb/s to over 10 mb/s), and the B2 web-interface shows 1.3.0.

//Jonte

citro
Posts: 7
Joined: 19 Oct 2009, 11:33

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by citro » 12 Feb 2010, 08:26

pa wrote:Citro, can you give us the output of

ls -l /etc/dhcp3/dhclient-exit-hooks.d/

/PA
It gives


total 20
-rwxr-xr-x 1 root root 356 Feb 10 15:28 bubba-easyfind
-rw-r--r-- 1 root root 1024 Dec 3 2008 debug
-rw-r--r-- 1 root root 1572 Feb 3 21:09 fallback
-rw-r--r-- 1 root root 511 Jan 19 20:48 firewall_rewrite
-rwxr-xr-x 1 root root 1876 Feb 10 15:28 samba

ahoff
Posts: 86
Joined: 01 Apr 2008, 20:50
Location: Swe

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by ahoff » 12 Feb 2010, 09:04

pcrene wrote:Hello All,

Before i update, are there people where the update went without any trouble?

Rene
No problems here. No trouble at all :-)
Åke Hoff
Örskogen
Sweden

pcrene
Posts: 305
Joined: 17 May 2008, 15:49

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by pcrene » 12 Feb 2010, 14:18

its good for the guys of excito to hear the good news aswel.........

they have helped me in many cases even stupid actions of myself..

keep up the good work...

Rene
B3 1T + B-Stor 2T, B2 1T as backup
40 users active....
Opensat4all.Com

Puma
Posts: 225
Joined: 29 Sep 2008, 06:30

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by Puma » 12 Feb 2010, 14:43

Hello,

Update went without problems

Only took a while when i rebooted.

I have:
1. Raid1 with bubba storage
2. use bubba as proxy with squid and squidguard.

Only had to restart again due to the fact that i thought it took to long and I had 2 USB drives connected.
Disconnected them (thought that would be the problem) rebooted and went to bed, this morning no flashing blue light and worked perfectly (only had to change profile in network tab)

Horde works MUCH faster via internet!!
I have to check publish from thunderbird-lightning =>kronolith

Good work EXCITO! :D

Puma
Linux is like a wigwam - no windows, no gates, apache inside!

mcg
Posts: 36
Joined: 13 Nov 2009, 22:34

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by mcg » 12 Feb 2010, 21:22

Despite the odd kernel error I reported above (and someone else did too), the upgrade seemed to go well for me. I have a 1.5Tb setup with a 1.5Tb Bubba|Storage. No RAID.

The one thing I did *not* like was that it replaced my custom firewall configuration. Fortunately I had it saved off in another location so it was easy to restore.

kfudd
Posts: 45
Joined: 17 Nov 2008, 16:35

Re: Release notes for BUBBA|2 1.3.0

Post by kfudd » 13 Feb 2010, 05:33

My update failed during the "integrity check", then the updater got all messed up and was reporting 0.0% complete and every so often flash then the webserver was being restarted.

So I consoled in and tailed the syslog, after the failure to looked like the webserver was being restarted over and over. Here is the snippet from the syslog:

Code: Select all

Feb 13 10:47:11 bubba php5-cgi: {"done":0,"logs":{},"statusMessage":"Upgrade: Upgrading packages - Configuring libeutils0\n","progress":"99.64"}
Feb 13 10:47:14 bubba php5-cgi: {"error":1,"done":0,"logs":{},"statusMessage":"Verifying post upgrade system integrity.","progress":"99.69"}
Feb 13 10:47:14 bubba modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.26.5/modules.dep: No such file or directory
Feb 13 10:47:15 bubba php5-cgi: {"error":1,"done":0,"logs":{},"statusMessage":"System integrity failure.","progress":"99.69"}
Feb 13 10:47:44 bubba last message repeated 19 times
Feb 13 10:47:57 bubba last message repeated 9 times
Feb 13 10:47:59 bubba Bubba::Apt[26108]: 0, Timeout: Bubba::Apt server terminating
Feb 13 10:47:59 bubba php5-cgi: {"error":1,"done":0,"logs":{},"statusMessage":"System integrity failure.","progress":"99.69"}
Feb 13 10:48:05 bubba bubba-networkmanager: Starting up
Feb 13 10:48:14 bubba Bubba::Apt[28740]: 0, Server starting
Feb 13 10:48:15 bubba php5-cgi: {"done":0,"logs":{},"statusMessage":"","progress":0}
Feb 13 10:48:45 bubba last message repeated 17 times
Feb 13 10:49:13 bubba last message repeated 19 times
Feb 13 10:49:14 bubba bubba-networkmanager: Server timed out, terminating
Feb 13 10:49:14 bubba bubba-networkmanager: Daemon terminating
Feb 13 10:49:14 bubba bubba-networkmanager: Shutting down
Feb 13 10:49:15 bubba Bubba::Apt[28742]: 0, Timeout: Bubba::Apt server terminating
Feb 13 10:49:15 bubba php5-cgi: {"done":0,"logs":{},"statusMessage":"","progress":0}
Feb 13 10:49:19 bubba bubba-networkmanager: Starting up
Feb 13 10:49:20 bubba Bubba::Apt[28781]: 0, Server starting
Feb 13 10:49:21 bubba php5-cgi: {"done":0,"logs":{},"statusMessage":"","progress":0}
Feb 13 10:49:52 bubba last message repeated 18 times
Feb 13 10:50:19 bubba last message repeated 18 times
Feb 13 10:50:19 bubba bubba-networkmanager: Server timed out, terminating
Feb 13 10:50:19 bubba bubba-networkmanager: Daemon terminating
Feb 13 10:50:19 bubba bubba-networkmanager: Shutting down
Feb 13 10:50:21 bubba Bubba::Apt[28785]: 0, Timeout: Bubba::Apt server terminating
Feb 13 10:50:21 bubba php5-cgi: {"done":0,"logs":{},"statusMessage":"","progress":0}
It just kept looping like this for 10 minutes or so, then I just reboot.

I still see version 1.2.1 in on the home page, but it appears everything updated OK. I see the new networking page and checked that Samba in now 3.4.2. Everything "seems" to be working ok...

I'd like to see 1.3.0 on the home page and get that last library updated.

Any help would be appreciated.

- Kris

Post Reply